Založ si blog

Pamätáme si všetko – deti aj dospelý

Všetko zažité sa v človeku sčítava. Sčítava sa to v našej pamäti ako dobrý a zlý základ nášho nazerania na svet a chápania sveta ako takého. Keď niekomu niečo poviete, sľúbite alebo spravíte (dobré i nedobré), on na to nezabudne. A pomaly sa to v ňom zrátava. Môže to prerásť do nekonečnej lásky tak, ako aj do neuhasiteľnej nenávisti. Všetka buzerácia, mobbing, v škole či na pracovisku, doma či kdekoľvek inde si títo ľudia, ktorí ho zažívajú pamätajú. Môže to skončiť odchodom z práce, psychickým zrútením žiaka v škole alebo skratom so sekerou v ruke…

   Počet kladných a záporných zážitkov vytvára filter, cez ktorý pozeráme na svet. Ak stále klamete svoje dieťa (rátajú sa aj nevinné lži, ktoré dieťa prekukne, aj keď nie hneď), ste naň nervózny, odsúvate ho „nabok“ preto že riešite sami seba, okrikujete ho, bijete ho, ono si to PAMÄTÁ. Nezabúda, a nezakryjete to darčekmi na vianoce, narodeniny, meniny… To nejde zrušiť, nevymažete mu to z pamäte. A jedného dňa, keď dieťa vyrastie, tak sa začne meniť na protivné čudo, a vy nechápete, ako sa to mohlo stať. Nechce s vami tráviť čas, nechce počúvať vaše rady, neverí vám. Čudujete sa? Nemali by ste. Je to súčet protivenstiev, lží, oblbovania, bitiek od jaslí až po jeho pubertu.

   Ak s dieťaťom vychádzate dobre, nebudete mať tento problém. Môže zostať tým zlatým človiečikom, ktorý vás miluje až do vašej staroby, hoci na druhých je prísny a nie je hlúpy.

   Človek si v zhone života a popri všetkých svojich problémoch  ani neuvedomuje, ako postupne stavia dieťa proti sebe (aj súrodenca, svojho manžela, svoju manželku, svojich kolegov v práci, svojich učiteľov…). Ak dieťa ešte k tomu vychováva aj internet, ulica a nie je žiaľ „dostatočne bystré“, inteligentné, môže z neho vyrásť fakt problémový jedinec.

   Takže chcem tým povedať, že dieťa treba vychovávať vedome. Ak má svoje potreby, otázky, problémy, treba si s ním vedome sadnúť a riešiť s ním všetky tie „prkotiny“, pre nás dospelých hlúpe, naivné, nezaujímavé, ale pre dieťa zásadne dôležité v jeho malom detskom svete. Uvedomte si, že dieťa premýšľa inak ako vy. Nemá skúsenosti, rozhľad, vedomosti, je na zemi tak, ako keby ste boli vy na Marse. Nerozumie, prečo sú pravidlá také aké sú, a tak na to ide pokus-omyl. Jeho detská naivná logika nie je schopná prijať vysvetlenia podľa logiky dospelých. Nemá na to. Je nepozorné, zaujaté tým všetkým nepochopiteľným okolo seba. Nedokáže dávať pozor tak ako vy. Aj keď môže „rozprávať múdro“ a používať dospelé „frázy“. Do sedem rokov je to pokus-omyl, a neskôr sa už nedá na vašom vzťahu a dôvere nič spraviť. Čo nespravíte do troch rokov jeho života, to už nezmeníte. Čo dieťa počuje a vidí do troch rokov sa preň stáva normálnym (vychádza to hlavne z vášho správania sa, pretože ako dieťa k vám vzhliada), stáva sa mu to normou na celý život. Počuje hádky alebo prejavy lásky? Trestáte ho – podľa neho neprávom alebo mu vysvetľujete prečo niečo nesmie? Je násilie a klamstvo „ v jeho svete normou“, alebo neexistuje? 

Autor Peter Filo MMA

Spirituálna dietetika

12.08.2022

Niekoľko tisícročná história skúseností overená praxou hovorí o účinkoch potravín na organizmus človeka. Účinky sú rôznorodé, môžeme ich rozdeliť podľa účinkov, ako ich rozoznáva Tradičná Čínska Medicína (TCM) alebo celkovo podľa ich účinku na jednotlivých úrovniach bytia človeka. Rozdelenie účinkov potravín podľa úrovní bytia: [...]

Feng shui našich škôl

08.08.2021

Feng shui našich škôl Už ste sa niekedy zamýšľali nad tým, prečo žiaci neposlúchajú učiteľov? Prečo učitelia nemajú u žiakov žiadnu autoritu? Prečo niektorí žiaci na hodinách zaspávajú a iný sa nedokážu cez hodinu sústrediť? Skúsme si na tieto otázky zodpovedať z pohľadu bioenergií stavby (školy) a psychológie Feng shui. Všetci sme niekam [...]

Starajte sa o svoje duševné zdravie, a všetko pôjde správne

21.07.2021

Každý človek má svoj duševný život. Je to jedna z vecí, ktorá nás odlišuje od zvierat. V našom duševnom živote máme všetko čo cítime, zažívame, čím sme, čím sa cítime byť, o čom snívame, čo by sme chceli dosiahnuť, čoho sa obávame, a to sa prejavuje v našom správaní navonok. Nachádza sa v ňom všetko. Pokiaľ sme [...]

Búrka / Blesk / Hrom /

Blížia sa búrky, budú na väčšine miest Slovenska. Môžu priniesť krúpy, silný vietor a prudké lejaky

26.06.2024 10:40

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Rutte, Stoltenberg

NATO má nového šéfa. Mark Rutte povedie alianciu, rozhodli členské krajiny

26.06.2024 10:32

Novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie bude doterajší holandský premiér Mark Rutte.

Bernadett, Fanni, levandule, Hubovo

Netradičný samozber. V levanduľovom mori môžete relaxovať, piknikovať aj si odniesť voňavý úlovok

26.06.2024 10:30

Nádhernú vôňu z levanduľovej farmy v dedinke Hubovo cítiť v celom jej okolí. Už len to a samotný pohľad na sýtu fialovú farbu týchto byliniek pôsobia relaxačne.

Peter Pellegrini prvá zahraničná návšteva, Petr Pavel

Pavel prijal na Pražskom hrade Pellegriniho. Uctil si obete masovej streľby na fakulte

26.06.2024 10:21

V zahranično-politickej oblasti budú témami rokovania nadchádzajúci summit NATO vo Washingtone, spolupráca pri zaisťovaní obrany, ruská agresia proti Ukrajine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 3974x
Priemerná čítanosť článkov: 994x

Autor blogu

Kategórie