Založ si blog

Starajte sa o svoje duševné zdravie, a všetko pôjde správne

   Každý človek má svoj duševný život. Je to jedna z vecí, ktorá nás odlišuje od zvierat. V našom duševnom živote máme všetko čo cítime, zažívame, čím sme, čím sa cítime byť, o čom snívame, čo by sme chceli dosiahnuť, čoho sa obávame, a to sa prejavuje v našom správaní navonok. Nachádza sa v ňom všetko. Pokiaľ sme duševná troska (vystresovaný, ustráchaný, vyčerpaný, deprimovaný, závistlivý, znechutený, permanentne nahnevaný a podobne) nebudeme v živote pociťovať šťastie. Dlhodobé pociťovanie šťastia môže vychádzať iba z uprataného a harmonického duševna človeka. Takýto stav duševna človeka je v dnešnej dobe skôr výnimkou ako pravidlom. Preto tak veľa ľudí vyhľadáva pomoc psychológa. Kníh s návodmi na šťastný život a úspech je nepreberné množstvo.

Človek  nepotrebuje návody, ako dosiahnuť šťastný život, ale vysvetlenie, ako sa veci majú za oponou života, za tým, čo vnímame našimi piatimi zmyslami, o tom, čo na nás pôsobí v skrytu, to čo spôsobuje zmeny v našom živote (k lepšiemu aj k horšiemu), ktoré si nedokážeme vysvetliť.  Človek sa má svojím poznaním  pohybovať od vedeckých faktov až po ezoterickú múdrosť orientu, od zvykov a zlozvykov až po tradície našich predkov.
  

Všeobecne uznávané fyzikálne zákony vysvetľujú, ako svet funguje. Sú všeobecne uznávané, pretože vysvetľujú prečo veci fungujú tak, ako fungujú. Metafyzika tiež vysvetľuje prečo veci fungujú tak ako fungujú, ale je prijímaná iba určitým počtom ľudí, ktorí sa v tejto sfére dokážu nejakým spôsobom pohybovať. Ak sa niektorý z metafyzických zákonov podarí vedecky dokázať, je prijímaný širokou verejnosťou. No on bol prítomný aj pred tzv. vedeckým objavom, a zasahoval do života ľudí. Ľudia naklonený metafyzike ho poznali a používali, aj keď „podľa vedcov vedecky neexistoval“. Je veľmi veľa takýchto príkladov. Niektoré priamo pôsobia na náš duševný život, niektoré na množstvo našej energie ktorú máme k dispozícii, iné pôsobia na naše telo, prosperitu…
  

Kultúry v minulosti objavili množstvo zákonov a zákonitostí, ktoré dodnes nie sú prijímané vedecky. Je to predovšetkým Feng shui, ktoré je výsledkom tisícov rokov staročínskeho výskumu vplyvu prírody na život a prosperitu človeka. Dnes je v Číne Feng shui rozvíjané ďalej vedeckými metódami a funguje veľmi dobre – čínska vláda ho vo veľkom využíva, a stala sa jednou z veľmocí sveta. Presne toto isté možno povedať o čínskej medicíne, ktorá zahŕňa akupunktúru, moxovanie, masáže Tuina, akupresúru dietetiku a tiež bylinnú liečbu. Zatiaľ čo v západnom svete sa ani na krabičku s bylinami nesmie napísať že je to liečivo, a to napriek tomu, že každý vie že je to liečivo (lekárska obec sa týmto pekne zosmiešňuje), v Číne, a tiež v mnohých krajinách sveta pomocou bylín dodnes liečia v nemocniciach. Takto isto to možno povedať aj o práci s vnútornou energiou Qi gong (čchi kung), ktorá je ako vedecká disciplína skúmaná v Číne aj v Japonsku. V západnom svete akoby toto pre vedcov a lekárov zameraných na chémiu neexistovalo.

No a práve tieto metafyzické odbory ako je  Feng shui, Tradičná čínska medicína, Čchi kung a ďalšie umožňujú vysvetliť a pochopiť prečo sa dejú mnohé veci v našom živote, ktorým nerozumieme. Hoci pochádzajú z orientu, fungujú na celom svete rovnako pre každého človeka tak ako gravitácia. Naša západná múdrosť sa tratila v niekoľkých vlnách, najprv pádom Rímskej ríše, neskôr morovými epidémiami, vojnami a komunizmom. Dnes o to veľmi snaží lekárska obec. Čo nie je vedecky dokázané, neexistuje. Naše telo je v západnom svete oholené na chemické procesy, ktoré sa veda snaží pochopiť a ovládnuť.

A to je chyba, ktorá stojí duševné zdravie a životy miliónov ľudí ročne. Pre toto je dôležité sa učiť od kultúr, ktoré svoju múdrosť nezlikvidovali, aj keď za Mao Cetunga sa to v Číne takmer podarilo… V Číne aj keď v minulosti prišlo k vojnám, víťazi nikdy nelikvidovali vzdelancov, ktorí prenášali múdrosti vekov. Využívali ich múdrosť a dovolili im ju rozvíjať, na rozdiel od komunistov v povojnovej Európe a Rusku. Preto má Čína ozajstnú skúsenostnú históriu múdrosti starú viac ako 5 000 rokov. V našom západnom svete sú aj múdrosti našich starých rodičov pre mnohých iba poverami a nezmyslom. Nevážime si svoju historickú múdrosť, a čo nie je „nové“, to nedáva dnešným generáciám zmysel.

Treba si uvedomiť, že veľká časť tradícií pochádza z priamej skúsenosti stoviek generácií predkov, ktorí tu žili pred nami. A áno, vynášanie smetí z domu večer vplýva škodlivo na našu prosperitu. Iné zvyky a povery nie sú správne, ale sú to nepochopené múdrosti stratených generácií, ktoré neboli správne interpretované. Všetci poznáte hru „telefón“, kde sedia ľudia do kruhu, prvý pošeptá do ucha druhému nejakú vetu, ten ju šeptá ďalšiemu a tak ďalej. Na konci posledný povie nahlas, čo počul. Zväčša je to pekná blbosť… Toto sa stáva aj pri prenášaní múdrosti vekov. Preto je jeden z najväčších vynálezov ľudstva písmo. 

Umožňuje zaznamenať udalosti a múdrosť vekov, a uchovať ich pre budúce generácie. Keďže väčšina obyvateľstva v minulosti bola negramotná, prišlo k mnohým dezinterpretáciám odovzdávaných vedomostí. Ale mnoho z nich, ktoré nazývame „zvyky“ predkov, má vysokú pravdivosť a je stále aktuálnych.

Pre Shsociety Peter Filo MMA

Viac článkov nájdete na www.shsociety.sk

Spirituálna dietetika

12.08.2022

Niekoľko tisícročná história skúseností overená praxou hovorí o účinkoch potravín na organizmus človeka. Účinky sú rôznorodé, môžeme ich rozdeliť podľa účinkov, ako ich rozoznáva Tradičná Čínska Medicína (TCM) alebo celkovo podľa ich účinku na jednotlivých úrovniach bytia človeka. Rozdelenie účinkov potravín podľa úrovní bytia: [...]

Feng shui našich škôl

08.08.2021

Feng shui našich škôl Už ste sa niekedy zamýšľali nad tým, prečo žiaci neposlúchajú učiteľov? Prečo učitelia nemajú u žiakov žiadnu autoritu? Prečo niektorí žiaci na hodinách zaspávajú a iný sa nedokážu cez hodinu sústrediť? Skúsme si na tieto otázky zodpovedať z pohľadu bioenergií stavby (školy) a psychológie Feng shui. Všetci sme niekam [...]

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 3432x
Priemerná čítanosť článkov: 1144x

Autor blogu

Kategórie