Založ si blog

Spirituálna dietetika

   Niekoľko tisícročná história skúseností overená praxou hovorí o účinkoch potravín na organizmus človeka. Účinky sú rôznorodé, môžeme ich rozdeliť podľa účinkov, ako ich rozoznáva Tradičná Čínska Medicína (TCM) alebo celkovo podľa ich účinku na jednotlivých úrovniach bytia človeka.

Rozdelenie účinkov potravín podľa úrovní bytia:

  • Fyzikálne – množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ďalších, ktoré obsahuje konkrétna potravina
  • Energetické – ako ovplyvňuje energetiku jednotlivých orgánov, na ktoré meridiány pôsobí
  • Psychické – ako pôsobí potravina na psychiku človeka, napríklad stimulujúco, utlmujúco a podobne
  • Duchovné – ako potravina pôsobí na nášho ducha, na 5 duchov vnútorných orgánov, na naše čakry, 13 tiel a podobne
  • Ezoterické – ako pôsobí potravina na ezoterickej úrovni, či odháňa duchov, alebo čistí porobenia

Duch potraviny a jej prírodný magnetizmus

   Potraviny majú široké spektrum účinkov na človeka. Napríklad informácia o množstve prírodného magnetizmu, ktorý potraviny obsahuje. Toto je jedna z dôležitých informácií, ktorá hovorí o tom, koľko prírodného magnetizmu (pozitívnej životnej energie) potravina obsahuje, a tým aj to, koľko tejto kvality získame jej konzumáciou do seba. Čím je číslo vyššie (najvyššie je 31%), tým lepšie. Lekárska veda dokázala, že bez katiónov nemôžu v ľudskom tele prebiehať fyziologické procesy. Ak Katióny preložíme do starej čínštiny (významovo), dostaneme výraz postnatálna energia, výživná Qi a podobne, býva nazývaná rôzne. Ak chceme katióny pomenovať slovníkom ezoterickým, dostaneme slovo prírodný magnetizmus. Zdravý človek vyžaruje, a tým aj má k dispozícii priemerne 17% – 24% prírodného magnetizmu, zatiaľ čo chorí ľudia mávajú pod 10%. Veľmi zdraví jedinci s liečiteľskými schopnosťami ho majú k dispozícii až 30%. Pokiaľ človek konzumuje potraviny s vysokým prírodným magnetizmom, zvyšuje sa tým aj jeho vlastný magnetizmus. Podá vyšší výkon, a ak konzumuje takéto potraviny pravidelne, je zdravší a sviežejší. Pokiaľ konzumuje potraviny s nižším obsahom prírodného magnetizmu, klesá jeho vlastné vyžarovanie, respektíve sa neobnovuje na pôvodnú percentuálnu výšku. Ak konzumuje často potraviny s nízkym obsahom prírodného magnetizmu, bude stav trvať dlhodobo (kým sa nezmení strava), a taký človek bude mať nižší výkon, menej sily a nižšiu odolnosť voči ochoreniam. Prírodný magnetizmus človek prirodzene získava aj dýchaním, a to tam, kde sa magnetizmus nachádza prirodzene – v prírode. Ďalší významný zdroj je voda – čistá, hoci aj z kohútika v kuchyni alebo z plastovej fľaše, neochutená, bez bubliniek, nefarbená. Čokoľvek do vody pridáte, znemožní telu vyrobiť si z nej hneď dostatok katiónov, musí si ju najprv upraviť, čo ho stojí ďalšiu energiu. Katióny si dokáže telo získať aj z polievok, gulášov a podobne, žiaľ nie hneď z čajov, ktoré niektorí tak radi pijú, tiež musí telo tieto druhy nápojov najprv upraviť. Ani zo šungitovej alebo podobnej vody. Niektoré z nich sú pri dlhodobom užívaní skôr škodlivé ako liečivé (Ametystová voda, Ruženínová voda). Žiaľ… A pokiaľ potraviny, ako je mäso, ovocie a podobne skladujete v mrazáku, už po dvoch mesiacoch klesne množstvo prírodného magnetizmu viac ako o tretinu. Takže mrazák nie je žiadne výhra. A mikrovlnná rúra je zabijakom akéhokoľvek prírodného magnetizmu, a tým aj jedla…

 Každá potravina má aj svoju vlastnú povahu, ktorú nazývame duchom potraviny. Tak ako človek môže mať zlú povahu a radšej sa mu mnohí ľudia vyhýbajú, sú aj potraviny, ktorým by sme sa z pohľadu kvality ich ducha (ale aj z pohľadu ich prírodného magnetizmu) mali radšej vyhnúť.

   Napríklad tak obľúbená brokolica má veľmi nízky obsah prírodného magnetizmu – iba 4%, (človek potrebuje potraviny, ktoré vyžarujú minimálne 15% prírodného magnetizmu). Brokolica zároveň aj čiastočne blokuje správnu činnosť siedmej čakry, a to približne na 24 hodín, a čím viac jej zjeme, tým silnejší je jej účinok. Tiež aktivuje, podobne ako baklažán staré karmické ochorenia. Napriek tomu ju Tradičná čínska medicína odporúča konzumovať pri ochoreniach zeleného zákalu a problémoch s močením. Je to odporúčanie dietetické, na dočasnú konzumáciu, nie na každodenné stravovanie. Existujú aj vhodnejšie potraviny na šedý zákal, ale módne stravovacie vlny, silný marketing výrobcov a pestovateľov príliš ovplyvňujú už aj tak nejasné racionálne uvažovanie mnohých ľudí. Takže brokolica nám nielenže nedodá do organizmu potrebný prírodný magnetizmus, ale dokonca škodí na iných, nie hmotných úrovniach cez povahu svojho ducha. Naproti tomu karfiol prináša do tela až 22% prírodného magnetizmu, zvyšuje energetický potenciál človeka (viacej vládzeme), posilňuje prvú čakru, výrazne posilňuje potenciu muža. Je to rozdiel nie? Do jedálnička by sme si mali predovšetkým vyberať také potraviny, ktoré nám prospievajú nielen fyziologicky (vitamíny, minerály, výživové hodnoty), ale aj podľa ich ducha a množstva prírodného magnetizmu, ktoré obsahujú.

   Niektoré potraviny človeku neprospievajú duchovne. Napríklad bravčové mäso blokuje správnu činnosť štvrtej, piatej, šiestej a siedmej čakry, takže nie je vhodné ho konzumovať často, určite nie viac ako 1x týždenne. Aj to je dosť. Ľudia, ktorí sa snažia duchovne rásť by ho nemali konzumovať vôbec.  Hodnota potravín teda neleží iba v ich kalorickej hodnote a výživových hodnotách, ale aj v ich duchovnej povahe a množstve prírodného magnetizmu, ktorý obsahujú. Prírodný magnetizmus je ezoterický názov pre neviditeľnú silu, ktorú v Číne nazývajú Qi (čchi), v Japonsku Ki. Lekári ju poznajú pod pojmom Katióny a vedia, že bez nich v tele nemôžu prebiehať fyziologické procesy. Katióny je názov, ktorý je bližšie chápaniu ľudí, ktorým ezoterika a duchovný svet nič nehovoria. Vo Feng shui ju poznáme pod menom Sheng Qi, v Tradičnej čínskej medicíne pod menom Postnatálna energia. Takže celým problémom ktorý vládne okolo tohto fenoménu je aj spôsob, ako túto silu nazveme.

   Podľa tohto teda môžeme povedať, že nie každá potravina je vhodná na častú konzumáciu, pretože niektoré sú vhodné iba na terapeutické použitie. Terapeutická konzumácia značí že je vhodné ju konzumovať vtedy, keď máme niektoré zo symptómov alebo chorôb, pri ktorých je uvedené,  že potravina pôsobí na ne liečivo, ale nie je vhodné ju konzumovať príliš často. Takáto konzumácia potravín z pohľadu terapie ale nenahrádza lekársku starostlivosť a užívanie liekov, ktoré lekár predpísal. Takéto jedlo môže pomôcť zlepšiť stav pri chronických ochoreniach, prípadne rýchlejšie sa za pomoci lekárov z určitej choroby vyliečiť. 

Viac článkov o potravinách nájdete na mojej stránke.

Peter Filo MMA

Feng shui našich škôl

08.08.2021

Feng shui našich škôl Už ste sa niekedy zamýšľali nad tým, prečo žiaci neposlúchajú učiteľov? Prečo učitelia nemajú u žiakov žiadnu autoritu? Prečo niektorí žiaci na hodinách zaspávajú a iný sa nedokážu cez hodinu sústrediť? Skúsme si na tieto otázky zodpovedať z pohľadu bioenergií stavby (školy) a psychológie Feng shui. Všetci sme niekam [...]

Starajte sa o svoje duševné zdravie, a všetko pôjde správne

21.07.2021

Každý človek má svoj duševný život. Je to jedna z vecí, ktorá nás odlišuje od zvierat. V našom duševnom živote máme všetko čo cítime, zažívame, čím sme, čím sa cítime byť, o čom snívame, čo by sme chceli dosiahnuť, čoho sa obávame, a to sa prejavuje v našom správaní navonok. Nachádza sa v ňom všetko. Pokiaľ sme [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 3421x
Priemerná čítanosť článkov: 1140x

Autor blogu

Kategórie